Zilveren plaquette met de afbeelding van Tobias en de vis, 17e eeuw

Dutch silver plaque, Tobias and the fish, 17th century.
Object no.
TV11
Op voorraad

Een gedreven ronde zilveren plaquette met de voorstelling van Tobias en de vis*. Nederlands, datering 2e helft 17e eeuw. Doorsnede 114 mm. Met sporen van de oorspronkelijke vergulding. (Verkocht)

Voor een soortgelijk exemplaar zie: J.W. Frederiks, Dutch silver. Embossed plaquettes, tazze and dishes from the renaissance until the end of the eighteenth century.(Den Haag 1952), p. 202, afb. 128.

*Om zijn zoon Tobias te behoeden voor het armoedige leven van een vluchteling stuurde Tobit hem naar een man in de stad Rages, aan wie hij ooit geld had geleend. Als reisgezel vond hij iemand die Azarias heette, maar die eigenlijk een engel was die Rafaël heette. Tijdens hun reis nam Tobias een bad in de rivier de Tigris, waar hij werd aangevallen door een grote vis. De engel raadde Tobias aan om de ingewanden van de vis te bewaren. Later lukte het Tobias om met behulp van die ingewanden een krankzinnig meisje weer beter te maken. Hij trouwde met het meisje, Sarah, en keerde als een rijk man huiswaarts. (Naar het boekTobit 6: 2-9).

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek