Vijf zilveren schilden van het Gilde Sint Sebastiaan van Hoedekenskerke, 18e en 19e eeuw

Silver shooting guard badges from the Saint Sebastian Guilt of Hoedekenskerke (Zeeland province), 18th and 19th century

Object no.
568ks-1
Op voorraad

Vijf gegraveerde zilveren schilden / koningsschilden van het handbooggilde Sint Sebastiaan van Hoedekenskerke, 18e en 19e eeuw. 

Deze groep omvat:

1. een hartvormig zilveren schild met de gravering 'Andries Ws. Janse is Koning geschoote / den Pijl is Regt gevlooge / Op den 28 Meije 1788 / In het Antboog gilde van Hoedeke: kerke'. Afmeting 68 x 59 mm. Gekeurd met het lossingsteken van Goes als gebruikt in de Bataafse Tijd (1795).

2. een hartvormig zilveren schild met de gravering: 'Mr. Eggermont is Koning geschoote / den Pijl is Regt gevlooge / Op den 12 juny 1793 / In het Antbooggilde van Hoedekenskerke'. Afmeting 71 x 62 mm. Gekeurd met het lossingsteken van Goes als gebruikt in de Bataafse Tijd (1795).

3. een ruitvormig zilveren schild met op de voorzijde een afbeelding van Sint Sebastiaan  en met omschrift: 'Hubrech Pieterse Vermeuge' en op de keerzijde het wapen van het handbooggilde met de zinspreuk 'Altijd Aanklevende' en het omschrift: 'Kwajendam den 20 Juny 1818'. Afmeting 66 x 66 mm. Ongemerkt.

4. een ruitvormig zilveren schild met drie hangende hoekornamentjes. Op de voorzijde een afbeelding van Sint Sebastiaan en het omschrift: 'St Sebastiaan / zoo ons wordt verteld / dus zoo wilt verstaan / doorschoten op 't veld' en op de keerzijde het wapen van het handbooggilde met de zinspreuk 'Altijd Aanklevende' en het omschrift: 'Koning geschoten door Jacob M. Rijk 1850'. Afmeting 60 x 60 mm. Gekeurd met het 19e-eeuwse zilvermerk 'Zwaardje' en het meesterteken 'J75' van Petrus Johannes Simons (als zilversmid werkzaam in Goes vanaf 1843). 

5. een ruitvormig zilveren schild met op de voorzijde een afbeelding van Sint Sebastiaan en het omschrift: 'St Sebastiaan / zoo ons word verteld / zoo wilt verstaan / door Schoten op 't veld' en op de keerzijde het wapen van het handbooggilde met de zinspreuk 'Altijd Aanklevende' en het omschrift: 'Voor den 1sten deken van het Gilde van St. Sebastiaan te Hoedekenskerke'. Afmeting 65 x 65 mm. Gekeurd met het 19e-eeuwse zilvermerk 'Zwaardje' en het meesterteken 'PJ88' van Pieter Franciscus de Jonge (als zilversmid werkzaam in Goes vanaf 1854).

 

(verkocht)

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek