Verzetsherdenkingskruis, 1980, postuum toegekend aan Marinus Vaumont (1896-1944), met bijbehorende oorkonde

Resistance Memorial Cross , awarded to M. Vaumont, member of the Dutch resistance movement
Object no.
235875
Op voorraad

Het Verzetsherdenkingskruis. Ingesteld in 1980 en toegekend aan deelnemers aan het verzet tegen de bezetters gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zilver, doorsnee 40 mm. Met baton, in doos van uitgifte. (MMW. p. 100). Met bijbehorende akte van toekenning aan Wijlen Marinus Vaumont* (1899-1944), ondertekend door W.Ch. J.M. van Lanschot RMWO, voorzitter van het nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis, d.d. 5 mei 1982. (Verkocht)

The Resistance Memorial Cross, instituted 1980 and awarded to participants in the resistance to the occupying powers of the territory of the Kingdom of The Netherlands in the Second World War. This specimen was posthumously awarded to M. Vaumont, a distinguished menber of the Dutch resistance movement, with matching document, 1982. (sold)

 

* Marinus Vaumont (‘Jan van Heemstede’, ‘Schotborg’) was vanaf het begin van de bezetting in Haarlem en omgeving – en na enige tijd in een groot deel van Noord-Holland, tot aan Den Helder – betrokken bij de financiële ondersteuning van zeemansvrouwen wier mannen onder geallieerde vlag voeren: iedere twee maanden werd uit de Zeemanspot een bedrag van ca. 14.000 gulden verspreid onder vijfhonded vrouwen en kinderen. Nadat Vaumont eerst individueel – en met eigen contacten – (joodse) onderduikers had ondergebracht en verzorgd met geld en bonkaarten, werd hij in 1943 LO-leider in Heemstede. Begin 1944 kwam hij tot de conclusie dat het, gelet op de gevaarlijke activiteit van enige provocateurs in Haarlem, gewenst was een KP te vormen. De door Vaumont voorbereide overval op het distributiekantoor in Hoofddorp moest op het laatste moment worden uitgesteld. Op 25 juli 1944 organiseerde hij – onder het motto ‘geen hand voor de Duitse oorlogsindustrie’ – een overval op het politiebureau in Heemstede, ter bevrijding van vijf jongemannen die gearresteerd waren als onttrekkers aan de arbeidsinzet. Kort na de actie werd Vaumont op straat als een mogelijk betrokkene herkend en gearresteerd. Hij ontvluchtte, maar werd door een Heemsteedse politieman neergeschoten. Aan het eind van die middag overleed hij in het Diaconessenhuis in Haarlem aan zijn verwondingen.

 

Aan de gevel van het huis Havenstraat / hoek Jacob van Campenstraat in Heemstede, de plaats waar hij is neergeschoten, bevindt zich een monument ter ere van Marinus Vaumont, door de beeldhouwer Mari Andriessen, onthuld op 25 juli 1945. (zie afbeelding)

 

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
Celebrity Theme © 2019 Webshop door Elevate Digital