‘Veilig onder beide’, Oranjegezinde allegorie op het bestuur van de Zeven Provinciën en de Stadhouder, aquarel door Adolf Hordijk, Vessem, 1775

Orangist allegory, watercolour by A. Hordijk, Vessem, 1775
Object no.
885332
Op voorraad

Adolf Hordijk*, ‘Veilig onder beide’, Oranjegezinde allegorie op het bestuur van de Zeven Provinciën en Stadhouder Willem V te Vessem, 1775. Afgebeeld zijn de wapens van de Republiek der Verenigde Nederlanden en van Stadhouder Willem V, onder de vrijheidshoed en een banderol met de tekst: ‘Vivat de Staate Generaal en Prins Erf Stadhouder – vrede – vrijheid’. De wapenschilden worden geflankeerd door wapentuig en vaandels met de opschriften: ‘Salis Patriae’, ‘Pax optim. re. pugnat’, ‘Haar Hoogmo…’, ‘Erf Capit. Gen.’, ‘Pro Patria’, ‘Vivat Oran.’, ‘Erf Admir. Gulhelmus Pr..’ Onder de beide wapens staat een ovale afbeelding van het Schependomszegel van Vessem, de Heilige Lambertus met het onderschrift: ‘Vessems Zegel’. Terzijde van dit zegel zijn wetboeken afgebeeld met de opschriften: ‘Pla[ccaet]en’, [R]esolutiën’, en ‘Costume van ’s Bosch in usantie te Vessem’.

Aquarel op perkament, gemonteerd op karton, 282  x 356 mm, gesigneerd l.o. ‘A. Hordijk inv. & fec.’ en gedateerd r.o. ‘Anno MDCCLXXV’.(ouderdomssporen) (Verkocht)

Orangist allegory, watercolour by A. Hordijk, Vessem, 1775. (sold)

* Adolf Hordijk, geboren in Rotterdam, vestigde zich in 1762 in Vessem (Brabant) en werd secretaris van het arrondissement Vessem, Wintelre, Knegsel, Oostel- en Middelbeers. Hij was niet alleen belast met de verantwoordelijkheid voor de financiën van het arrondissement, maar ook met de inning van diverse aan de Staten af te dragen belastingen. Hordijk was naast vertegenwoordiger van het gezag ook meester-blauwverver, schrijver en kunstschilder. Ook de nazaten van Adolf Hordijk hadden gedurende 150 jaar bestuurlijke macht in Vessem. Zij waren daar de burgemeesters en notarissen.

Voor meer informatie en afbeeldingen van ander werk van Hordijk zie: http://www.vessemdekempen.nl/korter+geleden/hordijk+family/

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek