Theodoor Bohres, portretten van het Limburgse echtpaar De Rijk-De Koning, 1833

Theodoor Bohres, portraits of a couple, 1833
Object no.
6216
Op voorraad

Theodoor Bohres* (Duitsland ? - Groningen 1833), portretten van het echtpaar De Rijk- De Koning**. Gesigneerd en gedateerd 1833. Pasteltekeningen, afmeting 53 x 43 cm, in lijst achter glas. (Verkocht; thans collectie Limburgs Museum, Venlo)

Theodor Bohres (traveling Dutch/German portraitist, 19th century), Portraits of a Dutch couple. (sold)

* Theodoor Bohres was als portrettist voornamelijk actief in Groningen, Oost-Brabant en Noord-Limburg. Van zijn hand zijn talrijke portretten van aanzienlijke personen uit deze streken bekend uit het eerste kwart van de 19e eeuw. Voor ruim 100 afbeeldingen van portretten in RKD portraits door Bohres zie: http://ib.rkd.nl/ (zoekopdracht naam kunstenaar: Bohres) Voor een artikel over Bohres en zijn werkwijze zie: http://www.cultclick.nl/media/pdf/bohres.pdf**

Gerardus de Rijk (1795-1875) was een in Duitsland geboren steenfabrikant die anderhalf jaar namens Limburg lid van de Eerste Kamer was. Tevens was hij burgemeester van Tegelen. Hoewel hij zijn benoeming tot Eerste Kamerlid aannam en zijn geloofsbrieven onmiddellijk inzond, liet hij zich niet direct beëdigen. Hij had sympathie voor de beweging die pleitte voor aansluiting van Limburg bij Duitsland. Toen bleek dat dit pleidooi vruchteloos was, legde hij alsnog de eden af. Hij was liberaal (katholiek) en lid van de Eerste Kamer in 1849-1850. Op 24 september 1822 huwde Gerardus in Helden met Theodora de Koning (1800-1878). Theodora was een dochter van Petrus De Koning (1745-1826). Deze had, nadat hij zijn fortuin in Indië had gemaakt, zich kort voor 1800 in Helden gevestigd, waar hij een groot huis had laten bouwen midden in het dorp, het geboortehuis van Theodora. Tevens stichtte Petrus de Koning de buitenplaats Koningslust. Bij haar huwelijk kreeg Theodora het buitengoed Koningslust als bruidschat mee.

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek