Russisch reisicoontje, Zosima en Savattiy, 19e eeuw, meegebracht van de Archangel-campagne van 1918

Russsian traveling icon, Saints Zosima and Zavattiy, 19th century

Object no.
MvV1-1
Op voorraad

Een reisicoontje, temperaverf op houten paneel, met de voorstelling van de heiligen Zosima en Savattiy,en het door hun gestichte Solovetsky-Klooster. Centraal Rusland, 19e eeuw. Afmeting 134 x 105 mm. Met op de achterkant de annotatie: 'From Church Archangel 13th August 1918*". (Verkocht)

A Russian traveling icon of the Saints Zosima and Savattiy,19th century, acquired in Archangel during the North-Russian Intervention of 1918. (Sold)

 

 

*De Noord-Russische interventie, ook wel bekend als de Noord-Russische expeditie of de Archangel-campagne, maakte deel uit van de geallieerde interventie in de Russische Burgeroorlog na de Oktoberrevolutie van 1918. Een gezamenlijke Brits-Franse troepenmacht bezette op 23 juni 1918 de noord-Russische haven Moermansk als steun aan de troepen die streden tegen de bolsjewistische regering. Soortgelijke bezettingen volgden : de steden Archangel en Vladivostok werden beide in augustus 1918 bezet. De beweging werd uiteindelijk verslagen, terwijl de geallieerde troepen zich terugtrokken uit Noord-Rusland na een aantal defensieve acties tegen de bolsjewieken. De campagne duurde van maart 1918, tijdens de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog, tot oktober 1919. Aannemelijk is dat deze icoon door een Engelse deelnemer aan de Archangel-campagne naar huis is meegenomen. 

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek