Bernard van Vlijmen, portret van Dr. C.J.K. van Aalst, 1926

Portrait of Dr. C.J.K. van Aalst
Object no.
406CJK
Op voorraad

Bernard van Vlijmen** (Den Haag 1895-Bardolino 1977), portret van Dr. C.J. K. van Aalst*. Olieverf op doek, 102 x 71 cm, in vergulde ornamentlijst (127 x 96 cm). Rechtsonder gesigneerd en geannoteerd: 'Amsterdam 7 mei 1926'. (Verkocht)

 

*Dr. Cornelis Johannes Karel van Aalst (1866-1939) was president-directeur van de Nederlandsche Handelmaatschappij. In die hoedanigheid liet hij het gebouw van De Bazel in de Vijzelstraat bouwen, dat op het schilderij staat afgebeeld. Tevens schonk hij zijn woning Herengracht 502 aan de Gemeente Amsterdam. Dit is nog steeds de ambtswoning van de burgemeesters van Amsterdam. Van Aalst bekleedde talrijke vooraanstaande posities bij scheepvaartmaatschappijen en de grootindustrie. Hij was Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau, Grootkruis in de Huisorde van Oranje, Commandeur in de Orde van het Britse Rijk, Grootofficier in het Legioen van Eer van Frankrijk, Grootofficier in de Kroonorde van België, Grootofficier in de Orde van Mauritius en Lazarus van Italië en Grootkruis in de Kroonorde van Roemenië.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Johannes_Karel_van_Aalst

 http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn2/aalst

 

**Bernard van Vlijmen (1895-1977) was een societyschilder die veel prominente personen portretteerde, onder wie Koningin Juliana, de toenmalige Prinses Elisabeth van Engeland, minister Treub, maar ook talrijke toneelspelers. In 1973 bracht hij in eigen beheer zijn autobiografie Mijn leven als kunstschilder uit, waarin hij op p. 20 en 21 de totstandkoming van dit schilderij beschrijft (zie afb.)

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_van_Vlijmen

https://rkd.nl/nl/explore/portraits#query=bernard+van+vlijmen

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek