Lakstempel met het alliantiewapen van het echtpaar Carel graaf Van Hogendorp (gouverneur-generaal van Ned. Indië) en Cecile barones d’Olivier, ca. 1830

Wax seal stamp, Van Hogendorp - d'Olivier, c. 1830

Object no.
lsHO1
Op voorraad

Lakstempel met het alliantiewapen van het echtpaar Carel Sirardus Willem graaf Van Hogendorp en Cecile barones d’Olivier. (zie laatste afb.). Gedraaid palissanderhout met ijzeren stempeldeel. Hoogte 105 mm, afmeting stempeldeel 29 x 25 mm. Datering ca. 1830.

Het wapen Van Hogendorp toont een molenrad, het wapen d’Olivier een olijfboom met een schildhoek waarin een staand zwaard*. De schilden worden gehouden door twee omziende griffioenen en bekroond door een gravenkroon.

Carel Sirardus Willem graaf van Hogendorp** was gedurende de napoleontische tijd in Franse dienst als adjudant van Generaal d’Olivier, met wiens dochter Cecile hij in 1811 trouwde. De huwelijksplechtigheid vond plaats in het Paleis op de Dam. Keizer Napoleon zelf, op rondreis in zijn Nederlandse departementen, was als getuige aanwezig bij dit huwelijk. Aan de zijde van Napoleon maakte Van Hogendorp de veldtocht naar Rusland en de Slag bij Waterloo mee. Gedurende de periode van het Koninkrijk der Nederlanden maakte Van Hogendorp carrière in het bestuur van Nederlands-Indië, waar hij in 1840-1841 het ambt van Gouverneur- Generaal bekleedde.

 

Herkomst: collectie Dr. J.W. Niemeijer (1927-2021), directeur van het Rijksprentenkabinet.

(VERKOCHT)

 

* https://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Blason_famille_fr_Jean-Baptiste_Olivier_(baron).svg

** https://nl.wikipedia.org/wiki/Carel_Sirardus_Willem_van_Hogendorp

 

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek