Tabaksdoos met Stadhouder Willem IV, zijn echtgenote Anna van Hannover en zijn zoon, en een eeuwigdurende kalender, gedateerd 1749

Dutch tobacco box with the Prince and Princess of Orange and their son, and a perpetual calendar, dated 1749

Object no.
2164-1
Op voorraad

Een geel- en roodkoperen tabaksdoos, aan de bovenzijde gegraveerd met links de rechtsgewende portretten van Stadhouder Willem IV en zijn echtgenote Anna van Hannover met de omschriften: ‘PRINS EN PRINSES VAN ORANIE – STATH. VAN DE ZEV. PROV.’ en ‘Willem Karel Hendrik Vriso Prins van Nassau’. Rechts een medaillon met daarin de afbeelding van de pasgeboren erfprins, de latere Stadhouder Willem V, gedragen door een engel, met het omschrift: ‘NEERDERLANS WENS - DEN 8 MERT 1748’. Tussen beide medaillons de afbeelding van de Nederlandse maagd met leeuw en vrijheidshoed, omgeven door de wapenschilden der Zeven Provinciën.

Op de onderzijde gegraveerd met een eeuwigdurende kalender met daaronder de datering '1749', met links twee vignetten met de portretten van Julius Caesar en Paus Gregorius XIII met het jaartal 1582, en rechts het portret van Amerigo Vespucci met het jaartal 1497. Hieronder de tekst: 'Wie dese doos draagt in sijn sack - hoeft nooit geen ander almanack'. De zijkanten van de doos met een doorlopende jachtvoorstelling en de initialen ‘I.F.M’. Mogelijk vervaardigd door Pieter Holm, die in het midden van de 18e eeuw in Amsterdam een particuliere stuurmansschool had en bekend is als maker van tabaksdozen met almanakken en nautische tabellen. Lengte 160 mm. (Verkocht)

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek