Zilveren inktstel, geschonken door Jhr C. Brantsen aan de Nederlandse consul in Sydney, na het overlijden aldaar van zijn broer Jhr R. Brantsen, Luitenant ter zee en Ridder MWO, 1889.

Silver inkwell with historical engraving, 1889

Object no.
Zbbt1
Op voorraad

Een eerste gehalte zilveren inktstel met twee kristallen inktpotten met zilveren deksels, uitgevoerd met een ajour bewerkte galerie met parelrand, op vier pootjes. Gekeurd met het meesterteken van de Fa A. Bonebakker & Zn., Amsterdam en de jaarletter van 1887. Tevens gemerkt met het winkeliersmerk van Bonebakker. Afmeting 116 x 188 mm. Zilvergewicht ca. 350 gram. Op de onderkant gegraveerd: ‘Aangeboden aan Mr. Alex Gray*, Consul der Nederlanden, door Jonkheer Brantsen van Wielbergen**, ter herinnering aan zijn broeder, Jonkheer Brantsen van Rhederoord***, overleden te Sydney, 24 maart 1889’. (Verkocht)

 

*Alexander Gray was als Nederlands consul te Sydney vrijwel zeker betrokken bij de begrafenis van Jhr. Theodore Brantsen en ontving als dank daarvoor dit geschenk van diens broer. Gray was aanvankelijk agent van de Chartered Bank of India, Australia and China in Batavia. In 1884 werd hij benoemd tot consul-generaal in Sydney. Hij overleed in Kaapstad in 1894.

 

**Jhr. Carel Marie Brantsen (De Zijp 1834 - De Steeg 1909) was burgemeester van Angerlo, lid van de Gedeputeerde Staten van Gelderland en Lid van de Tweede Kamer. Hij bewoonde het huis Wielbergen te Angerlo.

 

***Jhr. Theodore Leopold Brantsen (Arnhem 1833 - Sydney, Australië 1889) was Luitenant ter Zee en Ridder Militaire Willems-Orde. Deze was hem toegekend wegens heldhaftig optreden bij de expeditie in augustus 1864 naar de Straat van Shimonoseki (Japan), waar een geallieerde vloot gewapenderwijs de Japanse blokkade ophief en zo het internationale scheepverkeer weer vrije doorgang kon geven. Brantsen was Luitenant ter Zee aan boord van Zr.Ms.Medusa.

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek