Indische zilveren met gouden tabaksdoos, deel uitmakend van de Schat van Lombok

Dutch colonial gold and silver tobacco box, with Lombok Expedition engraving
Object no.
177Ltd
Op voorraad

Een gedreven Indische zilveren tabaksdoos met in de deksel een massieve hooggehaltige gouden plaquette. Met aan de binnenzijde de gegraveerde inscriptie: ‘Souvenir de la Bataille de Lombok’. Oorspronkelijk deel uitmakend van de ‘Schat van Lombok*’. Datering 18e eeuw of vroeg 19e eeuw. Gekeurd met het (2x afgeslagen) Nederlandse herkeur ‘bijltje’. Afmeting 133 x 74 x 48 mm. Gewicht 303 gram. Afzonderlijk gewicht van de gouden plaquette 16,06 gram. (Verkocht)

An extremely rare Dutch colonial silver tobacco box with a solid chased gold mount. With an engraving referring to the Lombok Expedition (1894), where this object was looted by the Dutch army. (sold)

* Op 18 november 1894 werd bij de Tweede Militaire Expeditie naar Lombok het fort van de Vorst van Lombok te Cakraganegara ingenomen door een Nederlandse troepenmacht. Bij deze gelegenheid maakten de Nederlanders 230 kilo goud en 7000 kilo zilver (voornamelijk munten) buit, die naar Batavia werden gestuurd en later van daaruit naar Nederland. Het muntzilver kwam bij de Nederlandse Bank terecht en een ander gedeelte van de schat in het Rijksmuseum, waar nog steeds een deel wordt geëxposeerd. Er kwam eveneens een gedeelte terecht in het Volkenkundig Instituut in Leiden (laatste afb.). Tevens werd een klein deel verkocht. De opbrengst hiervan kwam ten goede aan de weduwen van de mannen die tijdens die oorlog waren gesneuveld. Aannemelijk is dat deze doos deel uitmaakte van het indertijd verkochte deel van de Schat van Lombok. In 1977 werd door Nederland een groot deel van de Lombokschat teruggegeven aan het Nationaal Museum in Jakarta.

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek