Groep onderscheidingen, oorkondes en staatsiedegen van de persoonlijke lakei van Koningin Emma, ca. 1910-1935

Group of decorations awarded to the personal lackey of Queen-Mother Emma of the Netherlands, c. 1910-1935, and his ceremonial sword.
Object no.
4344
Op voorraad

Een groep onderscheidingen met bijbehorende oorkondes, alsmede de staatsiedegen, foto's en een penning, toebehoord hebbende aan Cornelis Hendrikus Beekes (1880 - 1960), persoonlijk lakei en hofdienaar van koningin-moeder Emma der Nederlanden (1858 - 1934) en later lakei aan het hof van Koningin Wilhelmina.

Deze groep bestaat uit een span van drie onderscheidingen, officieel opgemaakt door de Fa. van Wielik te Den Haag, t.w. 1. De Zilveren-Huwelijksmedaille 1926 (MMW p. 121), 2. De Silberne Verdienstmedaille van het Vorstendom Waldeck-Pyrmont, 3. De zilveren Ordre Ducal du Mérite Civil et Militaire d'Adolphe de Nassau van het Groothertogdom Luxemburg. Hieraan los toegevoegd is de bronzen medaille 'voor vreemde onderdanen' van het Huis van Leopold III van Belgie (Van Keymeulen-Suetens no. 56).

Vier op naam van Beekes gestelde oorkondes hebben betrekking op de Zilveren-Huwelijksmedaille (1926), de Waldeck-Pyrmontse Verdienstmedaille (in 1911 verleend door Vorst Friedrich, de broer van Koningin Emma, in haar geboorteplaats Arolsen) en de Belgische Huisorde (uitgereikt te Brussel, 1938). Voorts een staatsiefoto van Beekes op 28-jarige leeftijd, in lijst, en een foto van het Jubileumfeest te Valkenburg in 1923 waarop o.m. Koningin Emma en de lakei Beekes staan afgebeeld.

Onderdeel van de groep vormt ook de staatsiedegen behorende tot het tenue van de hofdienaar, een op de naam van Beekes gegraveerde zilveren penning (Tentoonstelling Nationaal Fonds voor Bijzondere Nooden, 1938) en een miniatuur onderscheiding van het Rode Kruis.

(Verkocht)

An extremely rare group of decorations awarded to the personal lackey of Queen-Mother Emma of the Netherlands, c. 1910-1935, and his ceremonial sword. (sold)

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek