Gegraveerde koperen tabaksdoos met voorstellingen van Patriotten, ca. 1785.

Dutch brass tobacco box engraved with Patriotic scenes and texts, c. 1785
Object no.
mtdP1
Op voorraad

Een geelkoperen tabaksdoos, op de voorzijde gegraveerd met een groep geüniformeerde Patriotten in gelid, en op de achterkant marcherende Patriotten.

Op de voorkant links de gegraveerde tekst: 'Waket dan Gij Hollanse Bataviere / wat hoort men uwen roem door onse lande swieren’ en rechts: ’Den waarden pateriot die brenght ons lant in stant / Godt geeft u veel geluk en biet u zijne hant’.

Op de achterkant links een moeilijk leesbare tekst en rechts: ‘Maar sulle sorgsaam zijn om u in vree te houwe / daarom wilt brave pateriote sijn daar men (?) op kan betrouwe’.

Op de zijkanten de teksten: ‘Wij wensen dat ons lant in vreede nu mag groeye/ en dat de waarheyt (?) ten volle eens mag bloeye’ en: ‘O trouwe waaksaamheit van onze waarde Staaten / Wij stoten op den val van enen trotsen Briet* / maar Godt heeft ons geret, wij dugten zijn boosheit niet’.

Lengte 153 mm. Datering ca. 1785. (Verkocht)

 

* 'Wij stoten op den val van enen trotsen Briet': bedoeld is 'wij stoten [aan met het glas] op de val van enen trotsen Brit'. De vijand der Patriotten, stadhouder Willem V, had een Britse moeder.  N.B. Tabaksdozen met Patriottische voorstellingen komen aanzienlijk minder voor dan dozen met Orangistische thema’s. 

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek