Wijnglas, gegraveerd met het wapen van Benedictus van Geismar, abt van Werden, een afbeelding van Sint Liudgerus en Nederlandse teksten, 18e eeuw

Engraved wine glass, Werden Monastery, 18th century
Object no.
77104
Op voorraad

Een wijnglas, aan een kant gegraveerd met het wapen van Benedictus von Geismar, abt van de Abdij Werden* van 1729 tot 1757, en aan de andere kant een afbeelding van de Heilige Liudgerus, stichter van deze abdij met het bijschrift: 'Langh Leve Benedictus'. Hieronder een monogram: AHW, en in de bovenrand het omschrift: 'De Goede Regeringh van Werden / Het Welweesen van het Vaderlant'. Nederlands, datering midden 18e eeuw. Hoogte 217 mm. (twee oude herstellingen in tin aan de voet). (Verkocht)

 A rare wine glass, engraved with the coat of arms of the abbot Benedict of Geismar (see engraving) of the benedictine monastery in Werden (Germany), an image of Saint Ludger and texts referring to the ruling of this monastery in certain parts of The Netherlands, 18th century (sold)

 

*De Abdij van Werden was een benedictijnenabdij in de buurt van de stad Essen, aan de Ruhr. Zij werd in de achtste eeuw gesticht door de heilige Liudger (traditionaal afgebeeld met twee ganzen; zie de gravering op het wijnglas). Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Heilige Roomse Rijk in de vroege middeleeuwen. Een aanzienlijk deel van het bezit van de abdij lag in het oosten en noorden van Nederland. De archieven, die grotendeels bewaard zijn gebleven, zijn voor de geschiedschrijving van dit deel van Nederland van grote waarde. Het glas is vrijwel zeker vervaardigd voor een bestuurder van een der Nederlandse bezittingen van de abdij.

 

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Werden

 

http://www.coingallery.de/Heilige/L/Ludger.htm

 

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek