Zilveren eetlepel, Hernhutter Broedergemeente, Zeist, 1851

Silver spoon, Moravian Brothers Zeist, 1851
Object no.
23966HB
Op voorraad

Een zilveren eetlepel, glad model. Gekeurd met het meesterteken van de Hernhutter Broedergemeente Zeist* en de jaarletter van 1851. Lengte 205 mm. (Verkocht; thans collectie Museum Het Hernhutterhuis, Zeist)

 

Silver spoon, made by the silversmithy of the Moravion Brethern, located in Zeist, The Netherlands, 1851.(sold)


*De Evangelische Broedergemeente (Unitas Fratrum), ook Hernhutters of Moravische Broeders genoemd, is in 1722 door Nikolaus Ludwig Graf von Zinzendorf gesticht in Saksen. Dit kerkgenootschap kwam vanaf de 16e eeuw onder groeiende invloed van het calvinisme. De leden, zo'n 850.000 wereldwijd, waarvan ongeveer duizend in Zeist, streven een levend en oprecht geloof in de Heer Jezus Christus na.

Zeist maakte in 1745 kennis met de Hernhutters. De naar Nederland uitgeweken Zinzendorf kreeg toestemming van Cornelis Schellinger, een rijke Amsterdamse koopman, eigenaar van Slot Zeist, om een gemeenschap van Hernhutters te vestigen in de tuinen van Slot Zeist. Schellinger, zelf Hernhutter, verwelkomde zijn geloofsgenoten met open armen. Vanaf 1745 werden de panden aan het Broederplein en Zusterplein gebouwd. Op en rond deze pleinen heerste vroeger veel bedrijvigheid. Behalve een zilversmederij waren er ook een touwslagerij, handschoenenmakerij, en een stoffen- en fourniturenhandel gevestigd.


Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek