Penning, Het Middelburgse tumult van 16 januari 1704 bedwongen

Medal, Middelburg uprise, 1704

Object no.
38565mo
In stock

Penning ter gedachtenis aan het bedwingen van de onlusten te Middelburg van 26 januari 1704, waarbij de Orangistische regenten de macht over de stad in handen trachtten te krijgen, nadat de meerderheid van de burgerij van Middelburg een meer staatsgezinde koers nastreefde.

Vz. Perseus, afgebeeld als een geharnaste jongeman, met in de rechterhand een zwaard en in de linkerhand het hoofd van Medusa. Links van Perseus zijn gevleugeld paard Pegasus, met daarvoor het onthoofde lichaam. Op de achtergrond een gezicht op de stad Middelburg en de rede met enkele zeilschepen. Omschrift: 'Persei Virtute Devicta'. In de afsnede: 'Mediob. Zeland. XXVI / Jan.MDCCIV'.

Kz. De Vrijheid, afgebeeld als een gehelmde maagd, staande op een schans met het opschrift 'S.P.Q.M' (Senatus populusque Medioburgensis), met in de rechterhand een speer waarop een vrijheidshoed, met rechts van haar een gekroonde adelaar met het wapen van Middelburg. Op de achtergrond het stadhuis van Middelburg met daarvoor burgers, magistraten en de schutterij. Omschrift: 'Hanc tuemur hanc nitimur'. In de afsnede: 'Valet irritata ./ Dishoecke .F' . Ontwerp: Jacob van Dishoecke (1650-1723). Zilver 48,5 mm. (v.Loon.IV.415) (Verkocht)

More Information
Availability Sold
2021 Haffmans Antiek