Johan Braakensiek, sepiatekening ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum als advocaat van Mr. Jan Kappeyne van de Coppello, 1901

Ink drawing for the silver jubilee of Dutch lawyer and politician Mr. J. Kappeyne, 1901
Object no.
6024
In stock

Johan Coenraad Braakensiek (1858-1940), sepiatekening ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum als advocaat van Mr Jan Kappeyne van de Coppello*, met de afbeelding van bij een proces betrokken personen*. gedateerd 27 april 1901 en l.o. gesigneerd. 28 x 39 cm. (Verkocht)

Op de sepiatekening is een rechtszitting afgebeeld met personen die betrokken waren bij het proces dat de Gemeente Amsterdam in 1895 tegen de Imperial Gasfabriek voerde. De Imperial was concessienemer voor de gaslevering aan de gemeente tegen een vaste prijs, en de inzet van het proces was een gasbrander die meer licht, maar ook een hoger gebruik gaf. Mr Kappeyne was de raadsman van de Gemeente Amsterdam, die het proces won.

Op de tekening zijn volgens de bijschriften afgebeeld (v.r.n.l.): Mr. Jan Kappeyne van de Coppello (1854-1920), in toga en met een gasbrander in zijn hand, Louise Gerding, typiste op het kantoor van Mr. Kappeyne, Jhr. Mr. C.H. Backer, oud-president van de Amsterdamse Rechtbank, (in het midden met baret:) 'Kok, barbier van Kappeyne (!), Mr. H. Luden (president van de Rechtbank), Mr. J. Vening Meinesz, burgemeester van Amsterdam, en uiterst links Mr Jeronimo de Vries, advocaat van de Imperial Gasfabriek.

Ink drawing by Johan Braakensiek, for the silver jubilee as a lawyer of Mr J. Kappeyne van de Coppello, 1901 (sold)

More Information
Availability Sold
2021 Haffmans Antiek