Beloningspenning van het Instituut Van Kinsbergen te Elburg [1806]

Reward medal of a Dutch private school
Object no.
99337
Op voorraad

Gegraveerde zilveren beloningspenning van het Instituut Van Kinsbergen te Elburg*. Vz: Gehelmd wapenschild van Luitenant-Admiraal Van Kinsbergen; omschrift: 'INST: ELB: PATRONUS V. KINSBERGEN'. Kz: 'IN/DUSTRIAE ET MORUM GRATIA' binnen lauwerkrans. Afm. 37 x 28 mm. aan rood-wit-blauw lint. Het zilver gekeurd met het merk voor kleine zilveren werken 'Pijlenbundel0', gebruikt in de Franse tijd tussen 1812 en 1813. (Nahuys Pl. II 14; Dirks 2646).(Verkocht)

Reward medal of a Dutch private school, founded by Lieutenant Admiral van Kinsbergen, c. 1812 (sold)

* Lt. Admiraal Jan Hendrik Jhr. van Kinsbergen (1735-1819) was een vermaarde zeeheld die zijn bekendheid ontleent aan zijn overwinning aan de Slag bij Doggersbank (1781), maar in de loop van de 18e eeuw een glanzende carrière maakte als marineofficier, zowel in Nederlandse, Russische als in Deense dienst. Nadat hij in de Bataafse Republiek op non-actief werd gesteld, vestigde hij zich in Elburg, waar hij in 1798 in samenwerking met de stad Elburg een 'Instituut voor Talen, Kunsten en Wetenschappen' oprichtte, dat zijn naam droeg.

Deze beloningspenning werd uitgereikt aan leerlingen die bijzondere leerprestaties hadden verricht. De medailles die tijdens het leven van Van Kinsbergen (meestal door hemzelf) werden uitgereikt, dragen de inscriptie 'Patronus' (beschermheer), de posthume beloningspenningen van na 1819 zijn in plaats daarvan voorzien van de gravering 'Conditor' (stichter).

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek