Propagandamateriaal van de Duitse V-actie, zomer 1941

German propaganda items, 1941
Object no.
85940
Op voorraad

Enkele objecten, deel uitmakend van de zgn. V-actie*, 1941, t.w. drie (gedateerde) strooibiljetjes (afm. 80 x 68 mm) en twee metalen draagspeldjes (L. 45 en 50 mm). (Verkocht)

 

 

* In het voorjaar van 1941 riep de Nederlandse sectie van de BBC de luisteraars in bezet gebied op de letter V (V for Victory!) op de muren te kalken als uiting van hun anti-Duitse gezindheid. Eind juni dat jaar werd op een variant geïntroduceerd: de V in morse, drie korte en één lange tik. Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven. Met de vingers werd het V-teken gemaakt en in restaurants werden kelners gewenkt door het V-teken op de tafeltjes te tikken.

Om aan deze situatie het hoofd te bieden besloot de Duitse Propagandaminister Goebbels het V-teken simpelweg over te nemen: "V=Victorie, want Duitsland wint voor Europa op alle fronten" was de leus, waarop varianten volgden. In heel bezet Europa werd de Duitse V-actie op 18 juli 1941 precies om middernacht ingezet. Die ochtend hing heel Nederland vol met V-affiches.

Meer informatie
Beschikbaarheid Verkocht
2021 Haffmans Antiek